Waarom een verplicht Energielabel?

Met het energielabel wil de overheid eigenaren informeren over de energiezuinigheid van een gebouw. Ook wil de overheid hierme stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het energielabel staat welke maategelen in het gebouw mogelijk zijn. Bijvoorbeeld isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen. 

Energielabel woningen

Sinds 1 januari 2015 is het bij de verkoop en verhuur van een woning verplicht om een definitief energielabel te overhandigen. Dit energielabel laat zien welke energieprestatie de woning heeft. De labels lopen van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Met een energielabel kunnen kopers en huurders dus in één oogopslag zien of een woning energiezuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent vaak een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Voor meer informatie over energielabel woningen, klik hier

Energielabel Bedrijfspanden

Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is sinds 1 januari 2008 een geldig energielabel verplicht. De energielabelverplichting geldt onder andere voor kantoorgebouwen, scholen, winkels, bibliotheken, ziekenhuizen, horecagelegenheden, sporthallen, supermarkten, etc.  Sinds 1 januari 2021 wordt het energielabel utiliteitsgebouwen bepaald op basis van de NTA 8800.  Voor meer informatie over energielabel bedrijfspanden, klik hier.